Cara Nak Buat Kerepek Pisang Tanduk Rangup

Boleh juga menggunakan pisang yang lain mengikut kesesuaian dan citarasa masing-masing. Kemudian rendam lagi pisang dengan air biasa.


Resepi Kerepek Pisang Tanduk Paling Enak Dan Lemak Iluminasi

1 sisir pisang tanduk lebih kurang 5-8 biji - di buang kulitnya.

. Angkat dan toskan minyaknya. Ulang langkah ini sebanyak 2-3 kali. Cuci lagi pisang yang sudah dikupas dan kemudian toskan.

By rina August 2 2021 506 pm 15k Views. Ambil lapisan yang kedua dan seterusnya. Satukan bahan-bahan A yang kering dulu iaitu tepung gandum tepung ubi kayu serbuk kunyit dan garam.

Kemudian ambil bekas atau besen dan masukkan air secukupnya. Balik-balikkan kerepek tersebut sehingga ianya sudah kekuningan dan kelihatan rangup. Senang jepisang di buang kulitnya dan di rendam kedalam air yang di tambah sedikit garam.

Pisang yang belum bewarna kuning kerana jika pisang sudah mengkal kerepek akan menjadi liat dan lemau. Ini adalah hasil dari kebun dan yang membuat kerepek tu pulak bukan mat tapi bonda ku. Boleh juga tambahkan sedikit serbuk kunyit kedalam.

Pilih pisang yg cukup tua tetapi masih mentah dan belum masak. Kemudian masukkan pisang dan rendam selama 15 hingga 20 minit. Nak menghasilkan kerepek pisang yang kekal rangup ni bergantung kepada beberapa faktor juga.

Cara Buat Kerepek Pisang Tanduk Yang Sedap Bahan-bahan. Kalau lihat gambar ni warnanya kuning keemasan yang tu la pisang tanduk kuning beli dekat orang dia bagi 2 jenis sekali. Selepas pisang tanduk siap dibuang kulitnya sediakan minyak untuk bersihkan getah dari tangan.

Sebab nak dekat sangat dengan raya. Pemilik resepi makan kerepek pisang ini sekali dengan bawang putih tersebut. Sejak dari hari itu kami buat sendiri kerepek pisang untuk dimakan.

Kapasiti pisang kami dalam 100kg seminggu. 1 sikat Pisang nangka boleh guna Pisang Lain juga ikut kesukaan anda Garam Air secukupnya PenyagatCara membuatnya Kupas kulit Pisang hingga selesairendam. Mula-mula sediakan bekas atau mangkuk yang sesuai.

Kacau-kacau air tu sehingga baking larut. Taburkan serbuk cili jika mahu pedas. Panaskan minyak dan sagat pisang dalam kuali yang berisi minyak panas.

Gaul sehingga tepung bersalut rata dengan terung. Tidak hanya pada pisang apa yang digunakan tapi cara gorengan juga memainkan peranan penting. Tu yang ayah Tim kasi idea ha apa kata try buat sendiri kerepek pisang tanduk.

Ok sebenarnya kan mat cuti masak hari ni tapi nak share kerepek pisang tanduk. Resepi kerepek pisang rangup ini adalah dengan menggunakan pisang nangka. Sis klu nak buat pun cukup 1 tin kecil aje mcm tak larat dahhihi.

Tepung tak perlu bancuh dengan air. Kemudian hirislah pisang tu nipis2 ataupun gunakan slicer untuk memudahkan kerja anda. 1 Cari batang pisang nipah lepas itu ambil batang pisang tersebut.

Mudah saja langkah nya dan untuk mendapatkan hasil yang rangup perlu lah disagat nipis. Cuci pisang kupas buang kulit. Kupas kulit pisang tanduk sehingga licin terlebih.

Resepi Bakwan Lebih Nipis Rangup Dan Sedap. Jom buat Kerepek Pisang Tanduk ni. Ambil setengah cawan air.

Jadi menjelang raya tempoh hari pemborong dah taknak beli pisang. Kalau tiada tepung bestari taburkan garam serbuk kunyit tepung jagung dan gaul rata. Panaskan minyak dalam kuali.

Then masukan baking powder. Panaskan minyak dan bolehlah goreng pisang dengan api yang sederhana sehingga kekuningan. Ada yang suka makan pisang goreng namun ada juga yang lebih excited dan suka buat pisang sebagai kerepek.

Pisang tanduk sebiji besar Cara buat goreng pisang rangup. Angkat dan toskan minyaknya pisang tanduk ni tak silap ade 2 jenis yang ni pisang tanduk putih jadi bila goreng warna nya pun puteh. Selepas 20 minit buang air rendaman dan bilas pisang 1 kali.

Resepi Kerepek Pisang Tanduk. Taburkan tepung bestari secukupnya. Tip buat kerepek rangup dan nipis.

KEREPEK PISANG RANGUP. Dari pemerhatian mat lah ada beberapa teknik untuk mendapatkan rasa kerepek pisang yang sedap rangup dan lemak2 masin. Boleh juga sagat dalam bekas lain siap-siap.

Masuk balang dan sedia untuk dimakan. Resepi Kerepek Pisang Tanduk. Letakkan garam serbuk kunyit ajinamoto dan larutkan.

Balik-balikkan kerepek tu Sampai ianya dah kekuningan dan nampak rangup. 3 Rendam batang pisang nipah yang telah dibuang kulitnya dan bilas sehingga bersih. 2 Buang kulit batang pisang nipah tersebut kerana ia akan memberi rasa kelat dan juga pahit.

Sedia untuk digoreng dalam minyak yang panas sehingga garing. Resepi ni gunakan kuali sebab mudah nak bancuh dalamnya. Random Posts 3randompost-list Jaringan Media.


Cara Buat Kerepek Pisang Tanduk Yang Mudah Sedap Tak Puas Makan Licin Sebalang Daily Makan


Cara Buat Kerepek Pisang Tanduk Yang Mudah Sedap Tak Puas Makan Licin Sebalang Daily Makan


Cara Buat Kerepek Pisang Tanduk Yang Rangup Dan Sedap


Cheq Pi Mana Kerepek Pisang Tanduk Rangup Cara Cheq

No comments for "Cara Nak Buat Kerepek Pisang Tanduk Rangup"